Ik wil belastingadviseur worden!

Speelt etnische achtergrond een rol bij het solliciteren?

Meer weten?

Ik ben bijna klaar met fiscaal recht en oriënteer me nu op de arbeidsmarkt. In hoeverre is mijn allochtone afkomst daarbij een handicap?

(Hieronder twee reacties van jonge NOB-leden. De eerste werkt bij een klein kantoor; de tweede bij een big 4-kantoor.)

(1) Bij mijn kantoor speelt etnische afkomst absoluut geen rol. We hebben een aantal fiscalisten (en ook accountants) met een niet-Nederlandse achtergrond en die worden in elk opzicht net zo behandeld als de Nederlanders. Wat telt is hoe goed je je werk doet en of je initiatief toont.

(2) Iemands etnische achtergrond is totaal irrelevant bij de vraag of hij/zij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of niet. Het gaat in eerste instantie om de studieresultaten en het curriculum vitae. Wel blijkt dat de testen die iedereen als onderdeel van de sollicitatie moet doorlopen om te zien of hij/zij geschikt is voor het vak niet altijd geheel cultuurvrij zijn. Het kan daarom voorkomen dat iemand met een niet-Nederlandse achtergrond meer moeite heeft met bijvoorbeeld de taaltest. De recruiters van mijn kantoor - en naar ik aanneem ook die van de andere grote kantoren - zijn zich hiervan bewust en passen de testen voortdurend aan om ze zo objectief mogelijk te maken.

Omdat de kantoren steeds internationaler worden kan een niet-Nederlandse afkomst ook een voordeel zijn! Bij ons kantoor bijvoorbeeld bestaat een speciale Turkish Desk. Adviseurs van Turkse afkomst die de taal beheersen zijn juist zeer welkom. Ook voor mensen die Chinees spreken en schrijven zijn er goede mogelijkheden.